LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski cere din nou protejarea cerului Ucrainei. Rușii prelungesc acordul exportului de cereale cu încă 120 de zile

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski cere din nou protejarea cerului Ucrainei. Rușii prelungesc acordul exportului de cereale cu încă 120 de zile

Este a 268-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Zelenski cere din nou protejarea cerului Ucrainei după ce atacurile masive ale rușilor lasă din nou peste 10 milioane de ucraineni fără acces la energie electrică.

FOTO EPA EFE

UPDATE 05:50 Site-uri nucleare din Ucraina: O nouă nouă rezoluţie AIEA împotriva Rusiei

Consiliul guvernatorilor al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a adoptat joi o noua rezoluţie prin care cere Rusiei să se retragă din centrala nucleară Zaporojie din Ucraina şi să-şi înceteze acţiunile împotriva site-urilor nucleare, potrivit unor surse diplomatice, relatează AFP.

Textul, prezentat de Canada şi Finlanda, a fost aprobat de 24 din cele 35 de state care fac parte din Consiliu, au precizat doi diplomaţi contactaţi de AFP. Rusia şi China au votat împotrivă, relatează Agerpres.

UPDATE 03:00 Zelenski cere din nou protejarea cerului Ucrainei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în timpul discursului de joi seară, că Ucraina a avut din nou întreruperi de urgență ale energiei electrice după valul de rachete rusești. Întreruperile de curent au afectat peste 10 milioane de persoen.

"Începând de acum, peste 10 milioane de ucraineni sunt lipsiți de electricitate", a spus Zelenski.

Liderul ucrainean cere din nou partenerilor să protejeze cerul Ucrainei pentru a salva Ucraina, dar și Europa de posibile escaladări ale agresiunii forțelor rusești.

"Încă o dată și încă o dată, repetăm partenerilor noștri că doar protecția deplină a cerului ucrainean va salva atât Ucraina, cât și Europa de multe posibile escaladări ale agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună cu adevărat capăt războiului", a declarat Zelenski, potrivit Hotnews .

UPDATE 00:00 Guvernul polonez: „Nu există niciun indiciu” că Polonia are de-a face cu o amenințare direct

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a transmis că nu există niciun indiciu potrivit căruia Polonia s-ar confrunta cu o amenințare directă, după ce marți o rachetă a explodat și a ucis două persoane.

„În momentul de față, știm că, pe 15 noiembrie, Rusia, care a efectuat un atac masiv cu rachete pe teritoriul Ucrainei, a dus la o situație în care forțele antiaeriene ucrainene au fost nevoite să ia măsuri defensive”, a precizat reprezentantul guvernului polonez, potrivit Libertatea .

Rusia anunță prelungirea acordului privind exportul de cereale prin porturile din Ucraina

Acordul care permite Ucrianei să exporte cereale prin porturile sale, pe timpul războiului, va fi prelungit automat cu 120 de zile.

Acordul cvadrilateral dintre Rusia, Turcia, Ucraina și Națiunile Unite, semnat la Istanbul pe 22 iulie, va expira pe 18 noiembrie. Textul documentului prevede prelungirea automată a acestuia cu încă 120 de zile în absența unor obiecții din partea oricăreia dintre părți”, a declarat ministerul condus de Serghei Lavrov.

Pacea nu e posibilă până la retragerea forțelor ruse din Ucraina

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat joi că nu va fi posibilă o încetare a războiului până când Rusia nu va retrage trupele de pe teritoriul ucrainean.

„Mă tem că Rusia nu este pregătită să se retragă și, în măsura în care nu se va retrage, pacea nu va fi posibilă. Rusia este cea care trebuie să facă posibilă pacea, agresorul trebuie să se retragă dacă vrea o pace durabilă”, a declarat Borrell.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?